Velkommen til min blog

I længere tid har jeg følt behov for at blande mig mere aktivt i samfundsdebatten. Jeg besluttede for længe siden, at jeg ikke ville være på Facebook, Twitter eller andre sociale medier, for jeg kender mig selv. Jeg kommer til at sidde for meget med næsen i min telefon for lige at følge med i sidste nyt. En blogside med mulighed for at gå i dialog med andre er et godt alternativ.

Jeg kommer ikke til at skrive indlæg bare for at skrive noget. Jeg skriver kun, når jeg har noget på hjerte om et aktuelt emne eller et emne, der optager mig generelt.

Lad mig begynde med at genfortælle en historie, som jeg fik fortalt af en fransk kvinde, som jeg mødte på et karmeliterkloster i Vietnam. Hun var ligesom mig optaget af det forhold, at et stadig rigere samfund ikke ser ud til at føre til større hjælpsomhed og gavmildhed over for svage og udsatte grupper. Snarere tværtimod. Historien illustrerer det syn, jeg har på mennesket og på fællesskabet mennesker imellem.
En mand døde og kom op til Sankt Peter. ”Nå, hvor vil du helst hen” spørger Sankt Peter. ”Øh, kan jeg ikke få lov til at se, hvordan der ser ud”, spørger manden. Det får han lov til. I helvede sidder der en masse mennesker omkring et langt bord. De er magre og ser triste ud. Der er mad på bordet, men deres spisepinde er så lange, at det ikke lykkes dem at få mad i munden. I himmelen sidder der også en masse mennesker omkring et langt bord med mad, og de har også meget lange spisepinde. Men her ser de glade og velnærede ud, for de bruger pindene til at made hinanden.

Et samfund, hvor egoismen dominerer, er ikke noget harmonisk og lykkeligt samfund. På langt sigt vil det blive splittet og konfliktfyldt og – vil jeg hævde – i sidste instans præget af mistrivsel, også blandt de velstående. Der er god grund til at være på vagt over for forhold, der nedbryder den sociale ansvarlighed og understøtter egoismen.

Der er mange tegn på, at egoismen vokser som acceptabel norm i Danmark, og at den kristendom, som historisk set ligger til grund for vore værdier, bliver mere og mere uforpligtende og fremmed ikke mindst for de unge generationer. Samfundet har i dag en række disfunktionelle træk, som bør gøre os urolige, og som vi bør være optagede af at studere i en større sammenhæng.

Velkommen til at kommentere mine indlæg.

Else Marie 27.02.2016

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.