Spotlight – en film du skal se

I går så jeg den Oscar belønnede dramadokumentar Spotlight. På vejen hjem fra biografen havde jeg svært ved at bevare balancen på min cykel, så rystet var jeg. Skandalen med de mange pædofile præster i Den katolske kirke i Boston og det cover-up, som bispedømmets ledelse systematisk foretog, er jo kendt. Men følelserne bliver intensiveret, når historien bliver fortalt overbevisende og medrivende på et lærred med dygtige skuespillere som aktører. Det skærer i hjertet at tænke på de mange ofre, som blev negligeret, og man væmmes ved det faktum, at Kirken opførte sig som en klassisk incestfamilie: Vi lader som ingenting. Vi holder mund, så der ikke kastes skam over “familien”. Vi lukker øjnene for, at det fortsætter.

Det mønster af fortielse og manglende indgriben, skandalen fulgte, adskiller sig ikke fra mønstre kendt fra lignende sager inden for store veletablerede ikke-religiøse institutioner. Et eksempel er det mangeårige seksuelle misbrug, som blev udøvet af en berømt TV-vært inden for BBC. Men der er én vigtig forskel. Man venter noget andet af en religiøs institution som Den katolske kirke. Skampletten er sværere at vaske af.
Spotlight har meget til fælles med Alle præsidentens mænd, filmen om Watergate-skandalen, hvor en gruppe mænd i nattens mulm og mørke begik indbrud i det demokratiske partis hovedkvarter i Washington. To journalister i en gravergruppe på en modig lokal avis afslørede institutionernes og de republikanske toppolitikeres og topembedsmænds dækken over den kriminelle handling. Sagen endte som bekendt med, at præsident Nixon måtte forlade sin post.

Pædofiliskandalen i Boston blev en flodbølge, der skyllede hen over Den katolske kirke ikke bare i USA men over hele verden. Det drejede sig ikke om et par rådne æbler i kassen. Det var et mønster, der involverede alle niveauer i Kirken. Menige katolikker, ordensfolk og de heldigvis mange velfungerende præster så chokerede til, efterhånden som skandalens omfang blev blotlagt.

Der er nu gået flere år, og Den katolske kirke har været igennem en større selvransagelse. I dag findes der beredskabsplaner, som fastlægger de procedurer, som ledelsen skal følge, hvis der opstår en sag om seksuelle overgreb. En af dem, som var med i den arbejdsgruppe, der udarbejdede den danske beredskabsplan hedder Hanne Gregersen. Læs hendes anmeldelse af Spotlight her (link til anmeldelsen).

Else Marie 3. marts 2016

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.