Er Vestens civilisation og menneskesyn blot en tynd skal?

Er Vestens civilisation og menneskesyn en tynd skal, som er på vej til at blive gennembrudt?

Det er længe siden, jeg har skrevet et indlæg til bloggen. Resultatet af præsidentvalgkampen i USA og de voksende højre-populistiske bevægelser i Europa har lammet mig sammen med den danske samfundsdebat, der bliver mere og mere kynisk. Meninger og politikker skal ikke længere underbygges med fordomsfri og solid dokumentation. Henvisninger til resultater af undersøgelser og forskning lægges ned med et ”det er jeg ikke enig i”.

Jeg tilhører den generation, der var ung i 1960’erne. Med i bevægelserne mod Vietnamkrigen, del af kvindebevægelsen, politisk aktiv, sikker på at verden kunne og ville blive bedre. At saglige argumenter ville vinde i det lange løb og skubbe udviklingen frem mod en bedre verden. Er min generation på vej ind i et spektakulært nederlag?

Vi plejer at kunne konstatere, at en udvikling begynder i USA, hvorefter den med nogen forsinkelse kommer til Europa. Gælder det mon også for den politiske debat og måde at føre valgkamp?

Under den amerikanske valgkamp har vi været vidne til løgne og manipulationer, respektløs omtale af politiske modstandere med nedgørende øgenavne som fast præfiks til navne, udpegning af syndebukke blandt etniske og religiøse minoritetsgrupper, kønsdiskriminerende udtalelser og grænseoverskridende adfærd over for kvinder, benægtelse af fakta om klimaforandringerne, pusten sig selv op med en brovtende vulgær rigmandsstil, brug af misinformation som politisk kampmiddel. Jeg kunne blive ved.

Det er naturligvis Donald Trump, jeg tænker på. Indrømmet, han er en narcissistisk, måske psykopatisk udgave af menneskeheden. Det er heller ikke ham, der er det egentlige problem. Det er det, at så mange mennesker støttede ham. Efter hans valg som kommende amerikansk præsident er hans popularitet vokset!

Under valgkampen var den politiske korrekthed genstand for foragt. Hvis det bare var det, kunne jeg forstå det, for hvem ønsker at blive undertrykt på sine meninger. Men det er meget bredere end som så. Det er den civiliserede samfundsdebat med grundlag i et humanistisk menneskesyn, der er under nedbrydning.

Fortæl mig på en overbevisende måde, at jeg er alt for pessimistisk. At det er min alder, der gør mig til sortseer. At grådigheden og hensynsløsheden aldrig vil vinde over medfølelsen og solidariteten med medmennesket. At de yngre generationer er i fuld gang med et effektivt modangreb. Da vil jeg, når den tid kommer, kunne lukke mine øjne med et håb for menneskene og jorden.

Else Marie, 30.11.2016

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.