Er min pessimisme et udslag af alderdom?

Der er gået lang tid, hvor jeg har været tavs på bloggen. Jeg føler mig tømt for kreativ energi i forhold til at frembringe ORD, for har mine ord overhovedet nogen betydning? Verdens tilstand paralyserer mig, og selv om det bestemt er opmuntrende at vide, at der bliver færre og færre mennesker i verden, der lever i absolut fattigdom, og at få bekræftet, at bekæmpelsen af visse dødelige sygdomme som for eksempel malaria gør fremskridt i udviklingslandene, er det ikke nok til at fylde mig med ny energi.

Alle de håb for fremtiden, min generation havde i 1960’erne, ligger tilsyneladende i ruiner. I dag er det svært at mobilisere tro på en bedre fremtid. Ord føles i denne sammenhæng let som et udslag af afmagt. Et forsøg på at smyge et ansvar af sig. En dovenskab i forhold til at handle ud fra de ressourcer man nu engang har.

Jeg føler mig medskyldig i ikke at være det forbillede, som vores historisk set uhørt store materielle rigdom muliggør. Som samfund synes vi at være på vej baglæns i forhold til de værdier og idealer, vi engang anså for fasttømrede.

Det er fristende at tænke, at verdens tilstand er et resultat af (nogle) mænds konstante stræben efter at vinde dominans over andre. En evig kamp om at blive den rigeste, den stærkeste, den mest frygtede, den mest beundrede – at kunne proklamere sig selv som vinder, iklædt alle de ydre tegn som store egoer ynder at pynte sig med.

Lige nu har jeg svært ved at se afgørende lyspunkter i udviklingen. Findes de i de unge generationer? Det håber jeg. Kan de beundringsværdige grupper og enkeltpersoner, som vitterlig findes rundt omkring i verden, vende udviklingen afgørende? Det håber jeg. Er der en Maslow’sk åndelig udvikling på vej, som vil skabe et nyt perspektiv på det at være “rig” og kulturelt værdifuld? Det håber jeg.

Forhåbentlig er det min fremskredne alder, der spiller mig et puds, så jeg tror, at verden er på vej mod sin undergang.

Else Marie 21.04.2017

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.